Bij het Spanjaardgemaal is een TIP, een toeristisch informatiepunt. Aanleiding hiervoor is dat het Spanjaardgemaal op de route ligt van het Marskramerpad. Het Marskramerpad (LAW 3) is een langeafstandswandelpad of LAW dat de Duitse grensplaats Bad Bentheim met Den Haag verbindt over een lengte van 372 kilometer.

Het Marskramerpad is de bekendste route die het gemaal kruist, maar er zijn nog veel meer wandelroutes die langs het gemaal komen. In totaal passeren 7 routes het gemaal. Om deze reden is het gemaal verkozen tot startpunt van diverse wandelingen. Lokale routes tussen 4,6 en 8,8 kilomter, maar ook Rondje Borne en de Essenroute. Hier vind u meer informatie.

Rondje Borne is een lange-afstands route die loopt van Zenderen via Buren, Spanjaardgemaal en Hertme terug naar Zenderen. Hier vind u meer informatie over deze wandelroute.

Essenroute is een lange-afstands route die loopt van Mosbeek langs VasseHet StiftSaasveldZenderenDeurningen en Het Hulsbeek-West naar Het Hulsbeek. De route loopt langs alle Beekdalen en Essen en het behoort tot de Twentse Blokjes om. De route is 90 km lang en is aangegeven met de wit-paarse pijlen en blokjes.

Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Zo vormt het Spanjaardgemaal ook een veel gebruikte tussenstop voor fietsers van de fietsknopenroute. Ook wie het traject 15-89 van die route fietst, komt voorbij het gemaal.