De Stichting Vrienden van het Spanjaardgemaal is op 24 mei 2016 opgericht door Peter Welles, initiatiefnemer van het eerste uur en oud-werknemer van textielfabriek Spanjaard.

Welles legde de afgelopen jaren vele contacten en organiseerde talrijke activiteiten. Hierdoor werden het gemaal en de directe omgeving weer zichtbaar voor het passerende publiek. De doelstelling voor de nabije toekomst is dat het publiek niet alleen voorbijtrekt, maar ook letterlijk en figuurlijk stil gaat staan bij dit unieke industriële erfgoed van Borne.

Het gehele traject van zichtbaar tot functioneel maken van het gemaal is een enorme klus die een gezamenlijke aanpak vereist. Vele handen maken immers licht werk.

De aanpak is grofweg te verdelen in drie fases:
Fase 1: Het in orde brengen van de vijvers en de verdere omgeving van het gemaal.
Fase 2: Het restaureren en weer toegankelijk maken van het gebouw.
Fase 3: Het gemaal weer een ‘werkende’ functie geven in deze waterrijke omgeving.

Daarvoor bundelen onder andere de Gemeente Borne, Landschap Overijssel, het Waterschap Vechtstromen, Staatsbosbeheer, Routenetwerk Twente en de Provincie Overijssel enthousiast hun krachten. De Stichting Vrienden van het Spanjaardgemaal heeft hierbij een initiërende en verbindende rol. Maar het bestuur steekt ook zelf de handen uit de mouwen en organiseert diverse activiteiten.