De eerste vijf grote bomen zijn afgelopen zaterdag gekapt en afgevoerd, en er zullen er nog veel meer volgen. De komende maanden is een groep vrijwilligers op zaterdagochtend te vinden rondom het Spanjaardgemaal, nabij de T-splitsing van de Piepersveldweg en de Veldhuisweg.

“Daar maken we de buitenboel in orde”, zegt Richard IJzereef van stichting de 3 Kearls. “Wij zijn gevraagd om wat vrijwilligerswerk te doen. De Vrienden van het Spanjaardgemaal hebben een Leader-subsidie gekregen, maar dat geld is vooral bedoeld voor het renoveren van het gebouw en het ‘watermachientje’. Het terrein rondom is groot en ook daar moet nog veel werk worden verzet. We werken met vier tot negen mensen.”

Het is niet zo dat de mannen in het wilde weg bomen omhakken. “Zeker niet. Deskundigen hebben van tevoren de bomen bekeken en gemarkeerd. Een roze stip voor wat weg mag, een witte stip voor twijfelgevallen.”

IJzereef denkt wel te weten waarom het Spanjaardgemaal bij zijn 3 Kearls aanklopte voor hulp. “De voorgaande jaren huurden ze tijdens Open Monumentendag spullen van ons: een tent en tafels. Zo is het contact gelegd.”

(Tubantia 17-11-2020)