Open Monumentendag 2018 een succes voor de Stichting “Vrienden van het Spanjaard gemaal”

geplaatst in: Geen categorie | 0

Onder het genot van een steeds doorbrekend zonnetje hebben zo’n 50 belangstellenden het Spanjaard gemaal bezocht tijdens de Open Monumentendag 2018 op 8 september 2018. Peter Welles leidde ze in 4 sessies rond over het terrein van het gemaal en vertelde over de geschiedenis van het Spanjaard Textielimperium in het algemeen en die van het “Watermachientje”, zoals het gemaal in de volksmond werd genoemd, in het bijzonder.  Prachtig om ook de verhalen uit de jeugd van de bezoekers te horen over hun stiekeme zwem- en visavonturen in de vijvers van het gemaal. Aan alles merk je dat het gemaal veel verhalen in zich herbergt en het een belangrijke rol heeft gespeeld in de Bornse gemeenschap. De bezoekers waren het dan ook roerend  met de Stichting eens dat dit laatste stukje Industrieel erfgoed uit het productieproces van de textielfabriek van Spanjaard, niet verloren mag gaan. Lees HIER de berichtgeving op “Borne Boeit”