BORNE – Iconen in het landschap, zoals landweren en borgen, symbolen op en in gebouwen, zoals geveltekens, stiepeltekens en kerkelijke symboliek, staan centraal vandaag bij de Open Monumentendag. Bij VVV en Bussemakerhuis liggen een fiets- en wandelroute klaar, met een boekje met uitleg over iconen en symbolen die worden aangedaan.

Bij VVV ligt ook het dagprogramma. Bart Hogeweg houdt om 11.00 en 14.00 uur in het Bussemakerhuis een lezing ‘Van linnen tot Spanjaard’ over textielindustrie in Borne. De fietstocht beslaat 19 kilometer. Om 10.00 uur start een rit onder begeleiding bij de Meyershof 1. Fiets- en wandeltocht zijn ook op eigen gelegenheid af te leggen. De wandeling beslaat 1,5 kilometer door Oud Borne.

Museum Bussemakerhuis, doopsgezinde Kerk, voormalige synagoge (allen Ennekerdijk, van 11.00 tot 16.00, Bussemaker tot 17.00 uur), Oude Kerk en kerktoren (Oude Kerkstraat, 11-16), St. Stephanuskerk (Stationsstraat, 11-16, rondleiding begint om 14.00 uur) en Huize Elisabeth (restaurant Dorset, De Koem, 12-17) zijn geopend.

Spanjaardgemaal
De Stichting Vrienden van het Spanjaardgemaal werft bij het pompstation aan de Piepersveldweg sympatisanten voor het gemaal. Doel is om het pand en de omgeving te herstellen en er een expositie in te richten (11.00 tot 15.00 uur, elk half uur korte rondleiding).

(Dit artikel verscheen op 12 april 2017 in Dagblad Tubantia)