BORNE – Oud-Bornenaar Peter Welles wil het pompgebouw van Spanjaard aan de Piepersveldweg restaureren en er een expositieruimte van maken waar de geschiedenis van het gemaal wordt verteld. Ook wil hij de twee vijvers aan de achterkant schoonmaken. Er is 10.000 euro voor nodig.

De Hengeloër zet zich al ruim een jaar in voor het behoud van het gemaal. Dat doet hij naast zijn betaalde baan. Waarom? „Ik heb altijd interesse gehad voor de historie en het is belangrijk dat dit monument behouden blijft.” Zaterdag 28 mei zit hij, in het kader van de Spanjaardweek in Borne, van 11.00 tot 15.00 uur bij het pompgebouwtje om uitleg te geven over zijn plannen en vertelt hij over de geschiedenis van het gemaal.

Vrienden van gemaal

Inmiddels heeft hij de stichting Vrienden van het Spanjaard Gemaal (zie Facebook) opgericht. Verder verzorgen acht pupillen van zorginstelling Aveleijn het groen rondom het gebouwtje. Welles wil er ook nog informatiepanelen voor wandelaars en fietsers plaatsen. Het moet een toeristisch informatiepunt worden, dat als knooppunt voor fietsers en wandelaars fungeert. De restauratie moet volgend jaar mei klaar zijn. De gemeente heeft al aangegeven een deel van de benodigde 10 mille te betalen. De rest moet via sponsoring binnenkomen. Het idee leverde al eens 350 euro op: de derde prijs in het kader van ‘het groenste idee van Borne’. Dit bedrag wil Welles gebruiken voor de informatiepanelen.

(Dit artikel verscvheen op 25 februari 2017 in dagblad Tubantia)