In de vrieskou staat Peter Welles al te wachten bij het Spanjaardgemaal. “Ik heb vorig jaar wel tien matches gemaakt tijdens de Slingerbeurs”, zegt hij opgewekt en trots. Eén van die matches is die met de Sociale Werkplaats Borne (SWB).

Accountmanager Ton Klaassens van de SWB komt een kijkje nemen bij het gemaal aan de Piepersveldweg, om te zien wat er moet gebeuren. Het blijkt in ieder geval om twee deuren te gaan, die geschuurd en geverfd moeten worden. De inschatting is dat twee schilders daar twee dagdelen voor nodig zullen hebben.

De verf komt van Hulst uit Borne en de schilders dus via SWB. Maar wat Peter Welles betreft, blijft het daar niet bij. Hij probeert ook nog wat vrijwilligers te werven via NLDoet, de twee dagen in maart dat heel Nederland vrijblijvend klust. “Het ruwe werk moet worden aangepakt om verval te voorkomen.”

Hij heeft de SWB flink achter de broek gezeten, want voor februari moest de match die op de beurs in november werd gesloten vastgelegd zijn op papier. “Ik ben wel wat fel misschien”, zegt Welles over zijn gedrevenheid tegen Klaassens.

Klaassens kende het verhaal van Welles nog niet. Hij had voorafgaande aan de beurs aangestreept welke bedrijven voor hem interessant waren. “Geven loont”, zegt hij. “De kracht van de beurs is dat er niet één partij is maar meerdere. De verbinding met elkaar is mooi. Door de beurs krijgen we als SWB meer naamsbekendheid. Peter wist duidelijk dat we op de beurs stonden. De match moet wel bij onze organisatie passen. Dit gaat om Borns cultuurbehoud en dat past bij ons.”

Welles laat zien waar hij qua klusjes nog meer aan denkt bij het gemaal, dat ook wel ‘Het watermachientje’ van de vroegere textielfabriek Spanjaard wordt genoemd. De bomen die nu bijna in het water liggen, moeten volgens hem ook verwijderd worden. Misschien dat Ton Klaassens daar iets voor weet. En wellicht moet er ook binnen nog iets gebeuren. Is het een idee om een picknickbank bij het gemaal neer te zetten?, oppert Klaassens.

Welles controleert elke week het gemaal. Hij wijst op een deur, en zegt: “Hier hebben ze met oudjaar geprobeerd iets op te blazen.” Hij vertelt dat hij 20 mei van plan is om een gemaalconcert te houden bij het gebouwtje. De vergunning heeft hij al rond. Nu is hij bezig met netwerken en een projectplan. Voor het concert krijgt Ton Klaassens zeker een uitnodiging.

De laatste Slingerbeurs was goed voor 184 matches. Enkele lichten wij er in deze serie uit. Dit keer: Het Spanjaardgemaal en de SWB.

(Dit artikel verscheen op 31 januari 2017 in dagblad Tubantia)