De fiets van Peter Welles (64) staat deze dinsdagmorgen voor het Spanjaardgemaal. De oud-Bornenaar komt net van de notaris. Hij is in zijn nopjes met het nieuws dat hij nu een stichting heeft. Een mooie beloning voor zijn inspanningen. De Hengeloër zet zich al ruim een jaar in voor het behoud van het gemaal. Dat doet hij naast zijn betaalde baan. Waarom? “Ik heb altijd interesse gehad voor de historie en het is belangrijk dat dit monument behouden blijft. Bovendien moet ik altijd iets te doen hebben.”

Welles pakt een stapel papieren uit zijn fietstas. Hij heeft alles tot in de puntjes uitgewerkt voor komende zaterdag. In het kader van de Spanjaardweek zet hij dan van elf uur ’s morgens tot drie uur ’s middags een klapstoel neer bij het gemaal. Dan houdt hij ‘open huis’, met een kan koffie bij de hand. Hij wil bezoekers vertellen over zijn idee voor behoud van het gemaal. Ook vertelt hij dan over de historie van het pompgebouw van de voormalige textielgigant Spanjaard.

Aanvankelijk wilde hij ook een ‘Gemaal-concert’ opzetten. De vergunningaanvraag die hoort bij het organiseren van zo’n evenement schrok hem af. Mede daardoor gaat dat feest dit keer niet door. Maar hij geeft niet op. Als zijn plan voor behoud van het Spanjaardgemaal slaagt, hoopt hij jaarlijks een gemaalconcert te houden op deze plek.

100 jaar

Het gemaal is 10 september jarig en bestaat dan 100 jaar. Op Open Monumentendag, dus dat komt goed uit. Welles draagt een zelfgemaakte button met de tekst ‘100 jaar gemaal’ op zijn jas. Hij heeft er honderd gemaakt, die verkoopt hij zaterdag voor 1 euro voor het goede doel. Verder heeft hij tachtig brieven klaarliggen die hij gaat uitdelen. Hij heeft in totaal 10.000 euro nodig. “Mensen zeggen: ‘Komt wel goed, Peter’. En: ‘Ik weet wel waar de dubbeltjes en kwartjes liggen'”, zegt hij lachend. De oud-Bornenaar heeft rond de duizend sympathisanten, onder meer via Facebook.

Tijdens de Spanjaardweek kan hij rekenen op steun van het Bussemakerhuis dat zijn initiatief online heeft gezet. De steun van notaris Jeroen Kuhlmann (52) heeft Welles ook in de zak. “Ik kwam vaak langs het gemaal fietsen en was nieuwsgierig naar de achtergrond ervan, omdat er ‘Spanjaard’ op stond. Ik las over het plan van Peter voor behoud van dit monument en vond het een sympathiek idee.

Dit behoort tot de sociaal-culturele doelen die wij als kantoor steunen”, motiveert de notaris zijn hulp bij de oprichting van de stichting. Nu moet Welles op zoek naar bestuursleden. “Zonder stichting blijven veel deuren gesloten”, zegt de notaris.

(Dit artikel verscheen op 27 mei 2016 in dagblad Tubantia)